10 tips bij het zoeken naar een studentenstudio


Elk jaar begint de zoektocht naar een studentenstudio vroeger. Zo zien we in de praktijk dat de eerste aanvragen voor het volgend academiejaar, beginnend in september, al binnenkomen vanaf januari.

Een studentenhuis uitkiezen kan een moeilijke beslissing zijn. Zo ga je vaak met persoonlijke verwachtingen en voorkeuren op zoek naar een studio. Als je dan weet dat er misschien nog kandidaten zijn voor diezelfde studio, lijkt het of je snel moet handelen.

Lijst even je persoonlijke wensen op en ga niet overhaast te werk wanneer je op zoek gaat naar een studentenstudio.

Bezoek je een studentenhuis? Bekijk dan ook zeker deze 10 zaken!

1.  Budget

De eerste en belangrijkste vraag is wat je budget is. Eens je je budget kent, kun je beginnen speuren naar een studentenstudio die netjes past binnen jouw financiële plaatje.

Ga ook steeds na of er bovenop de netto huur van een studentenstudio nog extra kosten komen. Onder deze extra kosten kunnen de maandelijkse provisie voor water en energie vallen, maar bijvoorbeeld ook gezamenlijke kosten voor het poetsen van de gemeenschappelijke ruimtes of een conciërge.

Voordat je een huurovereenkomst tekent is het dus ook goed naar de extra kosten te vragen, om nare verrassingen achteraf te voorkomen.

2.  Omgeving

Bij een bezichtiging van een studentenhuis zijn sommige mensen door hun enthousiasme te veel bezig met de studio zelf. Want wat weet je bijvoorbeeld van de medestudenten? Zijn de scholen in de nabijheid? En is de buurt waarin het studentenhuis gelegen is veilig? Is er voldoende openbaar vervoer aanwezig? Bezoek de buurt eerst alvorens een afspraak te maken voor een bezichtiging. Zo krijg je een goed beeld van de buurt waarin je komt te wonen en of deze passend is voor jou.

Onze studentenhuizen zijn zeer goed gelegen. Zo liggen ze telkens op wandelafstand van de universiteiten en hogescholen of is er openbaar vervoer aanwezig voor moest je ergens heen willen. Verder zorgen we aan de start van het academiejaar voor een welkomstavond waarbij de studenten aan elkaar worden voorgesteld en ze zo elkaar kunnen leren kennen.

3.  Veiligheid

Een eerste stap in een studio is om deuren, ramen en andere opening te controleren op veiligheid. Ga nadien na op welke manier het studentenhuis is beveiligd. En hoe brandveilig is het studentenhuis? Belangrijk hierbij is om na te gaan of je kan vluchten bij brand en of er blusvoorzieningen aanwezig zijn, zoals een brandblusser, blusdeken en rookmelders.

Onze studentenhuizen zijn voorzien van dubbel glas en een inbraakwerende gemeenschappelijke inkomdeur die enkel door de studenten geopend kan worden. Verder is elke studio voorzien van een private inkomdeur die op zijn beurt op slot kan worden gedaan. Ook is er in elke studio een parlofoon aanwezig waarbij er kan gecontroleerd worden wie aanbelt.  

Wat betreft brandveiligheid is er op elk niveau in de gemeenschappelijke gang een brandblusser aanwezig. De gemeenschappelijke gangen zijn voorzien van een brandladder langs de buitenkant van het gebouw. Verder is elke studio voorzien van een rookmelder en ligt er in elke studio een branddeken.

4.  (Opberg)ruimte

Uiteraard heb je plaats nodig om te wonen, maar ook om bepaalde zaken op te bergen. Etenswaren, kledij, persoonlijke spullen een plek kunnen geven is geen overbodige luxe.

De studio’s in onze studentenhuizen zijn voorzien van inbouwkasten. Zowel inbouwkasten in de keuken als inbouwkasten in de leefruimte.

5.  Geluidsoverlast

Het is zeer belangrijk in een studentenhuis dat je in stilte kan studeren. Vraag daarom zeker eens na of de muren goed geisoleerd zijn.

De muren in onze studentenhuizen zijn zeer goed geisoleerd en geluidsdicht. Ook in de gemeenschappelijke hallen hebben we ervoor gezorgd dat er wienig tot geen geluidsoverlast kan zijn. De deuren en kasten zijn allemaal voorzien van een softclose functie. Als student kan je in onze studentenhuizen dus in alle rust studeren en wonen.

6.  Internet

Is er een goede draadloze internetverbinding in de studio of de mogelijkheid om deze te laten aansluiten? Een (goed) werkende Wi-Fi verbinding is tegenwoordig niet meer weg te denken in een studentenhuis! Door de coronamaatregelen dienen de meeste lessen online gevolgd te worden.

In onze studentenhuizen is er een zeer goede draadloze internetverbinding voorzien. Zo kiezen wij voor het pakket met onbeperkt datavolume. Verder is ook elke studio voorzien van een rechtstreekse aansluiting op het internet via een kabel.

7.  Verwarming

Voor de koukleumen onder ons is dat ook een must-see voor je gaat huren. Bezoek je een studentenhuis, kan je nagaan welke verwarming er is en waar deze zich bevindt. Op voorhand navragen en bekijken is dus geen overbodige luxe. Hebt u een eigen centrale verwarming of is dit gemeenschappelijk? Vraag in dat laatste geval hoe de kosten berekend worden. Controleer ook of elke ruimte een radiator heeft met een afsluitdop in goede staat.

De studio’s in onze studentenhuizen zijn elk voorzien van radiatoren en werken op aardgas. Door de afzonderlijke meters op elke radiator kan er exact nagegaan worden wat het verbruik is per studio. Wanneer de student een weekend weg is kan de radiator dichtgedraaid worden.

8.  Aansluitingen

Stel: je hebt je hele interieur uitgetekend en je ziet alles helemaal voor je. De studio die je bezoekt beantwoordt volledig aan je wensen en je begint met het uitladen van al je spullen. Tot slot zet je de televisie op zijn plek en wil je deze aansluiten, maar blijkt er geen aansluiting te zijn.

In elke studio van onze studentenhuizen is er een aansluiting voor een televisie. Een televisie kan dus zelf meegebracht en geïnstalleerd worden, wij voorzien zelf geen televisie op de studio’s. Eveneens zijn er voldoende stopcontacten voorzien in elke studio.

9.  Keuken en badkamer

Eén van de belangrijkste plaatsen in de studio moeten ook wel de keuken en de badkamer zijn. Hoe zijn de keukenapparaten en de sanitaire voorzieningen? Zijn deze gemeenschappelijk? Kijk goed naar de staat waarin deze zaken verkeren. Geef je ogen de kost als je de woning bezoekt. Weet dat de verhuurder wettelijk verplicht is om je de studio in goede staat van onderhoud af te geven.

De studio’s in onze studentenhuizen zijn voorzien van een eigen kitchenette. Hierin bevinden zich een koelkast, een kookvuur met 2 kookzones, een enkele spoeltafel en een dampkap.

Ook is elke studio voorzien van eigen sanitaire voorzieningen. Zo is er een inloopdouche, een eigen toilet en een wastafel met onder-en spiegelkast.

10.  Huurcontract

Een heel aantal zaken tussen huurder en verhuurder zijn door de wet vastgelegd. Hierop kan je steeds een beroep doen wanneer er zich een probleem voordoet. Vraag altijd na met welk type contract de verhuurder werkt en lees dit contract zeker goed na alvorens te ondertekenen.

Onze studentenhuizen zijn opgenomen in het kamerbestand van de UHasselt en de hogescholen. Dit wil concreet zeggen dat wij het huurcontract van 12 maanden dat zij aanbieden gebruiken en brengt het voordeel met zich mee dat de student verzekerd is door de onderwijsinstelling waar hij of zij is ingeschreven.

Op zoek naar een studentenstudio?


Ben je op zoek naar een studentenstudio voor volgend academiejaar?
Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Ontdek hier onze studentenhuizen te Hasselt en Diepenbeek: