Waarom "kopen op plan" een slimme keuze is


Steeds vaker kan u uw nieuwe woning of appartement op plan kopen. Dit wil zeggen dat u uw nieuwe woonst reeds koopt, mogelijks nog voordat de eerste steen is gelegd. U koopt dus een nieuwbouw die nog in de ontwikkelings- of bouwfase zit. Wij bij Vercammen Woonprojecten zijn ervan overtuigd dat ‘kopen op plan’ vaak de beste keuze is. Hieronder lichten we u graag onze persoonlijke ervaring toe.

Hoe sneller u beslist, hoe beter

Een woning of appartement op plan maakt vaak deel uit van een project met meerdere loten of een residentie met meerdere appartementen. Meestal zijn er meerdere types woningen of appartementen zodat u als koper de keuze heeft. Gaat uw voorkeur uit naar een woning of appartement met één, twee of drie slaapkamers, met of zonder standplaats of garage of met een tuin of een terras? Wanneer u er snel bij bent kan u de keuze maken die het nauwst aansluit bij uw wensen!

De buitenarchitectuur van het nieuwbouwproject ligt wellicht al vast, met uw interieur daarentegen kan u wel nog alle kanten uit. Hoe later u koopt en dus hoe verder de werken gevorderd zijn, hoe minder kans u heeft op inspraak wat betreft de indeling en de afwerking.

Uw interieur volgens uw wensen

Aangezien u een woonst koopt die nog gebouwd moet worden of in beginfase van aanbouw zit, heeft u nog veel vrijheid om mee de inrichting te bepalen.

Rekening houdende met de draagstructuur van het gebouw, zullen we bekijken welke indeling u verkiest. Indien gewenst kunnen binnenmuren voor u verplaatst worden om zo tot de meest optimale indeling te komen, volledig in lijn met uw behoeften.

Verder worden er in uw aankoopbedrag reeds mooie budgetten voorzien voor de keuken, de badkamer, de vloeren, … zodat u zelf uw persoonlijke accenten kan leggen in het interieur. Afwijken van het budget kan steeds mits de aanrekening van een min- of meerprijs.

Koopt u tijdig bij Vercammen Woonprojecten, dan krijgt u van ons bij wijze van spreken ‘carte blanche’ wat betreft de volledige indeling en afwerking van uw interieur. U ontvangt bovendien gratis advies en begeleiding van onze interieurarchitect om uw keuzes te vergemakkelijken.

Ondersteund door onze projectleider

Het grote voordeel van uw nieuwe woning of appartement op plan aan te kopen bij ons als bouwheer? U heeft één persoonlijk aanspreekpunt bij wie u altijd terecht kan met vragen of bij problemen. Onze projectleider neemt al uw zorgen uit handen, volgt het volledige bouwproces op, begeleidt en adviseert. Hij coördineert alle werken en is de link tussen u, de architect en onze bouwpartners. Uiteindelijk komt het erop neer dat we u bij Vercammen Woonprojecten een zorgeloze oplevering van uw nieuwe ‘droomwoonst’ kunnen garanderen.

Kopen met een gerust hart

Vindt u het een vreemd idee om een woonst te kopen die nog gebouwd moet worden en die u dus nog niet heeft kunnen zien? Laten we u dan gerust stellen.

Nog voor de verkoop van een nieuwbouwproject start worden er 3D-visualisaties gemaakt van het exterieur alsook vaak van het interieur. Deze beelden, ook wel renders genoemd, zijn gebaseerd op het lastenboek en illustreren dus perfect hoe het gebouw eruit zal zien in levende lijve. De interieurbeelden geven u een goed beeld van de ruimtes en de mogelijkheden. Zoals reeds eerder vermeld kiest u uw interieur nog volledig zelf, indien u er tijdig bij bent.

Zit het project reeds in een verdere bouwfase? Dan is er misschien een ingerichte modelwoonst dat u kan bezichtigen en waar u eventueel leuke inspiratie uit kan halen.

Beschermd door de wet

Bij het kopen van nieuwbouw op plan, bent u als koper zeer goed beschermd dankzij allerhande nieuwbouwreglementen. Deze reglementen omvatten duidelijke voorschriften omtrent meerdere scenario’s die zich kunnen voordoen. Zo hoeft u zich als koper geen zorgen te maken dat u bij wijze van spreke een kat in een zak zou kopen.

Verder geniet u als koper op plan steeds van de zogenoemde 10-jarige aansprakelijkheid ten opzichte van de verantwoordelijke architect, de aannemer alsook de bouwheer. De heersende wet hierachter noemt de ‘Wet Breyne’ en dekt alle constructiefouten, zowel de zichtbare als onzichtbare, gedurende minimaal tien jaar vanaf uw ingebruikname.

Bij Vercammen Woonprojecten werken wij steevast onder de Wet Breyne en conform de laatste reglementering. Niet enkel op vlak van bouwkwaliteit, maar ook op juridisch vlak mag u bij ons als klant dus gerust op uw beide oren slapen.

Gespreide betaling

De Wet Breyne houdt ook in dat u voor zo’n ‘woonst op plan’ slechts een voorschot betaalt van maximaal 5% van de totale aankoopprijs. Bij de notariële akte betaalt u de grondwaarde. Het resterende constructiebedrag betaalt u in schijven, naargelang de verschillende fases van de bouwwerken worden afgerond. Op die manier geniet u van een gespreide betaling en kan u uw financiering hier naadloos op afstemmen.

Samengevat, enkele voordelen van 'kopen op plan'

  • U bent als koper zeer goed beschermd
  • Gratis advies van onze interieurarchitect
  • Uw gloednieuwe woonst sluit nauw aan bij uw wensen
  • U bent verzekerd van een hoge kwaliteit volgens de laatste normen
  • U heeft geen zorgen wat betreft de opvolging van de bouwwerken
  • Inrichting volgens uw persoonlijke smaak en budget
  • Deskundig begeleid door onze projectleider
  • Betaling in schijven

Interesse in 'kopen op plan'?


Bent u er net als ons van overtuigd dat het kopen op plan van uw nieuwe woonst of investering de beste keuze is?

Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer info of advies.
Onze nieuwbouwspecialisten maken graag de nodige tijd voor u vrij!

Wij ontvangen u graag bij ons op kantoor voor een persoonlijke kennismaking.
Een eerste gesprek via videocall (Teams, Zoom, Google Hangout, …) is ook steeds mogelijk.

Ik wil graag meer informatie